De jacht is geopend! Op 800 gram champignons, bijna een hele fles rode wijn en 9 sjalotten, wel te verstaan.

Deze saus is vegan. Ja ja. Perfect voor bij een vivera biefstuckje.

Nodig, voor een enorme pan saus (maar gelukkig kan je het invriezen):

  • 9 gewone sjalotten of 6 bananensjalotten, gesnipperd
  • 800gr champignons, in plakjes
  • 600ml rode wijn (let op, niet elke rode wijn is vegan),
  • 450ml ouderwetse maggi bouillon (4 van die mini blokjes op 450ml water)
  • 3-5 el bloem (wil je een wat dunnere saus? dan 3. wil je een dikkere saus? dan 5)
  • 6 takjes thijm
  • 3tl gerookte paprikapoeder, sterk van smaak
  • 6el plantaardige boter
  • 2el olie (kokosolie of zonnebloemolie, iets zonder sterke smaak)
  • 1/2tl gekneusde zwarte peper
  • anderhalf blikje tomatenpuree
  • 2el suiker
  • zout naar smaak
  • koekenpan
  • grotere pan voor de uiteindelijke saus
  • garde
  • roerding

Doen:

  • bak de champignons in 3el boter tot ze bruin zijn in de koekenpan,
  • fruit de sjalotten, gerookte paprika en de thijm in de andere pan tot ze zacht zijn, gebruik hiervoor de andere 3el boter en de 2el olie,
  • voeg de tomatenpuree en de bloem toe aan de sjalotten, roer goed door,
  • voeg na een minuutje beetje bij beetje de wijn + bouillon toe, blijf goed roeren,
  • voeg wanneer de wijn en bouillon goed zijn gemengd met de uien/bloem, de champignons en suiker toe,
  • laat nog een paar minuten pruttelen tot de alcohol uit de saus verdwenen is en saus de gewenste dikte heeft.
  • verwijder de takjes thijm uit de saus.

Saus te dik? Doe er wat water bij.
Veel te dun? Neem dan een beetje saus apart, roer er met een garde of vork nog een eetlepel bloem door, voeg dat weer toe aan de rest van de saus en laat nog even doorkoken.

NB: Maak de saus wat dunner wanneer je deze in gaat vriezen. Door het nogmaals verwarmen na het ontdooien zal deze nog iets verder inkoken.

 

Advertisements